18травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА На баланс місцевої громади пропонують передати автопарк, пожежне депо, залізничну станцію Смолінської шахти

ЕКОНОМІКА

На баланс місцевої громади пропонують передати автопарк, пожежне депо, залізничну станцію Смолінської шахти

2456а57

На Кіровоградщині засідала міжвідомча нарада з питань зняття з експлуатації Смолінської шахти.

У ній взяли участь голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд, радник голови, депутат обласної ради Валерій Кальченко, представники центральних та місцевих органів влади, шахтарської профспілки.

Тема узгоджувальної наради – врегулювання розбіжностей проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта на 2024-2028 роки».

Поступова ліквідація Смолінської шахти передбачена розпорядженням Кабінету Міністрів України № 4-р від 6 січня 2023 року. Причина ліквідації підприємства – вичерпання запасів уранової руди Ватутінського родовища, яке розробляла Смолінська шахта. З березня 2023 року уранова шахта у Смоліному перебуває в режимі сухого консервування.

У проекті розпорядження Уряду про ліквідацію уранової шахти залишаються неврегульовані питання. Серед них – списання залишків корисних копалин; перекваліфікація або подальше працевлаштування працівників шахти; виплата компенсації працівникам у випадку звільнення; вирішення подальшої долі селища Смоліного (для якого шахта є бюджетоутворюючим підприємством, від якого залежить все: інженерні комунікації, соціальна інфраструктура тощо).

Вислухавши представника Міністерства енергетики, учасники узгоджувальної наради від Кіровоградщини висловили свої пропозиції щодо ліквідаційного процесу. Зокрема, пропонується передати на баланс місцевої громади автопарк, пожежне депо, залізничну станцію та іншу інфраструктуру Смолінської шахти, наперед узгоджену з ДП «СхідГЗК».

Враховуючи, що Україна не має власного досвіду ліквідації уранових об’єктів, звертається увага на необхідності розробки нормативних документів, що встановлюють правові засади зняття з експлуатації збиткових уранових об’єктів, та проєкту ліквідації Смолінської шахти.

Як свідчить міжнародна практика зняття з експлуатації об’єктів з видобування та переробки уранових руд після відпрацювання запасів родовища, закриття підприємства здійснюється в два основних етапи:

– перший етап: ліквідація об’єкта з видобування уранових руд, рекультивація земель та створення умов розвитку місцевості;

– другий етап: очищення шахтних вод перед скиданням та радіоекологічний моніторинг навколишнього природного середовища.

Фінансування відповідних заходів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.