29квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Узагальнюючі заяви без пропозицій рішень – то хайп

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Узагальнюючі заяви без пропозицій рішень – то хайп

3231 

У вирі щоденних нелегких емоцій, у мене часто виникає необхідність висловити свою думку – відреагувати стан, настрій, відчуття.

Це природно для більшості людей, це допомагає мені розібратись у почуттях. На жаль, це буває не завжди комфортно для всіх оточуючих, бо може викликати в них бажання захистити свої чутливі почуття і виснажене сприйняття.

Тому відреагування, як копінгстратегія, має бути осмисленим процесом, що містить відповідь на питання: як мені це пережити? Що я можу зробити для себе й для інших?

Натомість також стикаюсь з іншим явищем – висловлюванням або подачею інформації, що збурює мою уяву великою кількістю запитань, яку ще називають хайпом. Хайп розрахований на емоційний сплеск оточення, свідомо направлений, аби викликати збентеження, тривогу, страх, образу тощо. Хайп звучить як гучна заява без відповіді на всі можливі подальші запитання. Саме цим він привертає увагу і лишає емоційний слід без розуміння правильних дій. Єдиним бенефіціаром хайпу є той, хто хайпонув. Однак, якщо трохи прикласти зусиль, можна з хайпу зробити щось людяне.

Приклад: Зима буде важкою, бо… (причини), однак ми зробимо…(перелік дій відповідальних), від вас потребуємо (чіткі пропозиції), можливий позитивний прогноз, або варіанти рішень на випадок зміни ситуації.

Узагальнюючі заяви без пропозицій рішень – хайп.

Гучні меседжі без детального прогнозу відповідальних осіб - хайп.

Обурливі заяви і закиди без обґрунтування аналізу реальних перспектив - хайп.

Натомість реагування і осмисленні пропозиції мають користь, спонукають до роздумів і шляхів пошуку рішень, зрештою вирізняють нас від ворога на ціннісному рівні.

Всім добра, крім кцпв!

Андрій Фоменко,

кризовий психлолог

Читайте також: Що таке сезонний афективний розлад – роз’яснення МОЗ