02травня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кіровоградській ОВА обговорили хід підготовки до опалювального сезону 2024-2025 років

СУСПІЛЬСТВО

У Кіровоградській ОВА обговорили хід підготовки до опалювального сезону 2024-2025 років

photo 2024 04 18 15 10 38

У Кіровоградській ОВА відбулась нарада з підготовки теплопостачальних підприємств до опалювального сезону 2024/2025 років.

Серед основних питань – загрози проходження опалювального періоду в умовах дефіциту електричної енергії в енергосистемі України та стан розрахунків і погашення заборгованості теплопостачальних підприємств за спожиті енергоносії.

"Російський агресор б’є по енергоінфраструктурі, по теплогенеруючих підприємствах. Це може призвести до того, що ми отримаємо в Україні "енергетичні острови". Однак одним із основних питань для забезпечення своєчасного початку та нормального проходження наступного опалювального сезону є своєчасні розрахунки теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ та електроенергію", – зазначив під час наради заступник начальника ОВА Сергій Поліщук.

За словами представників найбільших теплогенеруючих підприємств області, на котельнях стартували поточні ремонти, перевіряється стан мереж. Зокрема, у селищі Смоліне, крім цього, у двох комунальних установах (дитячому садку та лікарні) проходить процес енергосервісу.

Але критична ситуація склалася у Світловодську. Як повідомив на нараді генеральний директор ТОВ "Світловодськпобут" Сергій Московський, підприємство має проблеми з розрахунками за енергоносії, боргами по заробітній платі і, як наслідок, заблокованими рахунками. Також відсутні технічні засоби для проведення поточних ремонтів. Крім того, останнім часом з’явилась і загроза позбавлення підприємства ліцензії на постачання теплової енергії.

За словами заступника міського голови Світловодська Максима Ільченка, міська влада про цю ситуацію знає і найближчим часом буде скликаний оперативний штаб.

"Незрозуміло, скільки ще ракетних атак по енергетиці нам доведеться пережити. Але ми повинні забезпечити жителів області усим необхідним для життя. Хто і як про це дбає - побачимо восени", – резюмував Сергій Поліщук.