03травня2024

ГОЛОВНА АНОНСИ Після тиші: на Кіровоградщині озвучать та запишуть свідчення колишніх остарбайтерів

АНОНСИ

Після тиші: на Кіровоградщині озвучать та запишуть свідчення колишніх остарбайтерів

382825837 6307843595991960 944758421933016296 n

У Кіровоградській області відкриють виставку “Як у Германії гірко жилося нам”: долі примусових робітників та робітниць із Розумівки під час Другої світової війни”.

Захід запланований на завтра, 27 вересня, розпочнеться о 15:00 у фойє Розумівського сільського будинку культури Олександрівської ОТГ.

Понад два мільйони людей з окупованої України, серед яких майже 150 мешканців і мешканок Розумівки вивезли на примусову працю до нацистської Німеччини, а також до союзних їй чи окупованих нею європейських країн.

Їх називали “остарбайтерами”, тобто “східними робітниками”. Навіть після завершення війни та повернення додому на них очікували підозри зі сторони влади, а часто й ворожість сусідів. Тому багато з них вимушено замовчували свій досвід. У виставці можна дізнатися про історії примусових робітників та робітниць з Розумівки, реконструйовані на основі їхніх спогадів, фотографій, документів з українських та німецьких архівів.

Виставка створена громадською організацією "Після тиші” за співпраці з громадою села Розумівка.

ГО “Після тиші” документує українські досвіди в часи трагічних подій середини ХХ століття: записує спогади безпосередніх очевидців, оцифровує сімейні архіви та збирає власну колекцію з фотографій і документів, які вдається викупити на інтернет–аукціонах.

Якщо чиїсь рідні теж були “остарбайтерами” і можуть розповісти про пережите, аби їхні спогади записали та зберегли для майбутніх поколінь, зв’яжіться з командою “Після тиші” за електронною адресою або в соцмережах:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

https://www.facebook.com/aftersilencengo

https://www.instagram.com/aftersilencengo/