17травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА На понад сто мільйонів гривень порушень та недоліків виявлено в одній із громад Кіровоградщини

ЕКОНОМІКА

На понад сто мільйонів гривень порушень та недоліків виявлено в одній із громад Кіровоградщини

audit h

Фахівці управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області провели аудит бюджету однієї з сільських об’єднаних територіальних громад Кіровоградщини за період із 2019 по 2022 роки.

Під час аудиту виявлено низку фінансових порушень на 100,6 мільйона гривень. Вони пов’язані з відсутністю єдиного підходу до визначення ставок орендної плати за земельні ділянки та відсутністю повторної нормативної грошової оцінки земель громади, повідомили в пресслужбі управління Східного офісу Держаудитслужби в області.

Зокрема, громада втратила можливість отримати 11,4 мільйона гривень через занижені ставки орендної плати за землю та відсутність єдиного підходу до визначення ставок орендної плати за земельні ділянки з однаковим цільовим призначенням. У наступні періоди з цієї причини місцевий бюджет може недоотримати ще 72,8 мільйона гривень.

Також через непроведення повторної нормативної грошової оцінки земель громада втратила можливість отримати майже 2 мільйони гривень додаткового доходу від оренди земель. А оскільки договори оренди земельних ділянок укладено на тривалий строк, у майбутньому місцевий бюджет недоотримає ще 7,2 мільйона гривень.

Місцевий бюджет також недоотримав 3,3 мільйона гривень через відсутність затверджених тарифів на надання населенню громади комунальних послуг зі збору та вивезення твердих побутових відходів та послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

Аудитори також виявили, що платники податків і зборів (левова частка з них – підприємства) в установлені строки не сплатили до бюджету громади 3,5 мільйона гривень податкових зобов’язань.

Крім того, під час контрольного заходу виявлено й інші неефективні управлінські рішення, що призвели до нераціонального використання коштів бюджету територіальної громади на 429,1 тисячі гривень.

Про результати аудиту поінформовано правоохоронні органи.

Довідково: в управлінні функціонує телефонна «гаряча лінія», куди можна повідомити про недотримання законодавства при проведенні державних закупівель, неефективне використання коштів державного та місцевих бюджетів, неправильне ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на підприємствах, установах, організаціях, котрі отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують державне чи комунальне майно тощо.

Також можна анонімно (без авторства) повідомляти про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

Телефонуйте за номером: (0522) 24 44 96.

Графік роботи управління: з понеділка по четвер – із 09.00 до 18.00, у п’ятницю – до 16.45. Субота та неділя – вихідні.