04травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА На території особистого підсобного господарства у Кіровоградській області виявили африканську чуму свиней

ЕКОНОМІКА

На території особистого підсобного господарства у Кіровоградській області виявили африканську чуму свиней

c5c95158d44ee2ae390a3c3d6bd2e7f8 L

До Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про захворювання та загибель 3-місячних свиней на території особистого підсобного господарства в Молодіжному Долинської міської ради Кропивницького району.

Там утримували 95 голів, повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби області.

Спеціалісти Кропивницького районного управління та районної державної лікарні ветеринарної медицини на місці захворювання та загибелі тварин під час епізоотичного розслідування встановили, що свиней в кінці вересня - на початку жовтня завезли з господарства Одеської області. Клінічні ознаки захворювання з’явилисяще 5 жовтня, однак за лікувальною допомогою до державних установ ветеринарної медицини власник не звертався.

З огляду на загибель свиней та наявність у хворих клінічних ознак африканської чуми свиней (ціаноз вух та підгрудка, загальне пригнічення, відмова від корму) ветеринарні фахівці здійснили відбір біологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було встановлено діагноз африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій районній державній адміністрації. Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища (територія особистого підсобного господарства), зону захисту радіусом 3 км (села Березівка, Новогригорівка Перша та смт. Молодіжне Долинської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області). Також визначено зону спостереження (нагляду), до якої ввійшли: села Тирлова Балка, Лебедине, Третє, Новоігорівка, Антонівка, Лаврівка, Новосавицьке, Широка Балка, Суходільське, Никифорівка, Мирне, Першотравневе, Степове, Маловодяне, Червоне Озеро, Писанка та місто Долинська Кропивницького району Кіровоградської області.

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней тварини, які утримувалися в особистому підсобному господарстві в епізоотичному вогнищі, підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводять спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражено. На в’їзді до епізоотичного вогнища встановлено карантинний пост, забезпечено цілодобове чергування. Обмежено доступ стороннього транспорту та людей на час карантину з АЧС (40 діб).

Нині уточнюють свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація залишається на контролі головного управління.

Довідково: у разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.