02травня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Проєкт регіонального плану управління відходами опрацьовують на Кіровоградщині (ФОТО)

ЕКОНОМІКА

Проєкт регіонального плану управління відходами опрацьовують на Кіровоградщині (ФОТО)

402621485 323361117083763 1208409344108178201 n

На Кіровоградщині утворюється понад 360 тисяч тон твердих побутових і подібних відходів, з яких 95 % вивозять на звалища без сортування та подальшого перероблення.

Відбувається безкінечне накопичення сміття, що вимагає збільшення площ земельних ресурсів для його зберігання або захоронення. Тому, налагодження якісної системи поводження з твердими побутовими відходами є важливою складовою для збереження довкілля нашого регіону та здоров’я населення.

З огляду на зазначене нещодавно відбулося засідання обласної робочої групи стосовно розроблення проєкту регіонального плану управління відходами. Засідання проходило в онлайнформаті з залученням територіальних громад області.

Під час заходу було зазначено, що регіональний план спрямовуватиметься на розв’язання проблемних питань щодо утворення, накопичення, зберігання, перероблення відходів в області.

Робочій групі презентували інформаційно-аналітичні матеріали щодо ситуації поводження з відходами в Кіровоградській області, які стануть підґрунтям в розробці проєкту.

Також учасники засідання обговорили першочергові питання:

освіта населення, просвітницька робота щодо поводження з твердими побутовими відходами

роздільне збирання відходів, їх сортування та вторинна переробка

стан існуючих сміттєзвалищ

можливості та економічні спроможності потужностей переробки сміття тощо.

Це був один із перших етапів щодо створення та подальшої реалізації комплексної системи управління відходами.

Проблема збирання, переробки та утилізації відходів актуальна, бо суттєво впливає на середовище, в якому перебуває людина, а значить може розглядатися, як чинник впливу на здоров'я населення та потребує рішучих кроків до вирішення.