16квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У Кропивницькому звучалала музика Петра Лойтри (ФОТО)

КУЛЬТУРА

У Кропивницькому звучалала музика Петра Лойтри (ФОТО)

P1010107

У рамках проєкту «Відкриті сторінки душі» 19 жовтня у міському літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася творча зустріч із композитором Петром Лойтрою. 

P1010111

Ведуча заходу Антоніна Корінь нагадала, що уродженець Новомиргородщини закінчив музично-педагогічний факультет Кіровоградського педінституту імені О. Пушкіна (нині – Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка). Усе подальше життя Петра Лойтри пов’язане з Малою Вискою, якій присвятив видану минулого року музичну збірку «Пісні рідного краю». Його біографія – це викладання музики і вокалу, директорство у районній школі мистецтв, десятки фестивалів і конкурсів, у яких перемагав з колегами та учнями і особисто, близько восьми сотень пісень, створених для дорослих та дітей. Співавтори вокальних творів Петра Лойтри не тільки поети з нашого краю, а й з усієї України.

Петро Лойтра прибув до музею з чудовою групою підтримки – дружиною Тетяною, сином Сергієм та донькою Мар’яною, яка дуетом із батьком заспівала одну з його пісень. Пісні Петра Лойтри в авторському виконанні у супроводі баяну півтори години тішили слухачів і глядачів. Звучали також записи творів митця у виконанні народних артистів Володимира Туреця та Світлани Мирводи, заслужених артистів України Семена Торбенка, Володимира Стратьєва, заслуженого працівника культури України Ореста Мартиніва, чоловічого гурту «Манжари», Валентини Гринюк, Тетяни Корчовної.  

P1010140Автор розповів про вокальні цикли на вірші Д. Шупти «Лицар моря», «Семен Коваленко», «Іван та Юрій Липи», «Карма гетьмана», «Колимські дівчатка», «Осягнення», «Тарасове відлуння» – твори, за які він, генерал-осавул Чорноморського козацтва, має високі відзнаки – почесні ордени й медалі, є багаторазовим лауреатом українських та міжнародних премій: імені Івана Мазепи, Володимира Винниченка, Пантелеймона Куліша, Григорія Сковороди, Миколи Гоголя, Миколи Лисенка, Генріха Бьоля. 

Земляки пишаються тим, що пісні Петра Лойтри звучать не лише в Україні, а й озиваються серед української діаспори Білорусі, Аргентини, Росії, Данії, Канади.

Його музику надихають скарби української та світової літератури: твори Тараса Шевченка, Євгена Маланюка, Дмитра Павличка, Андрія Малишка, Миколи Луківа, Шарля Бодлера.

Член Національної спілки журналістів України, член Всеукраїнської спілки письменників-мариністів, автор більше двадцяти пісеників  подарував учасникам зустрічі свої книги та радо відгукнувся на пропозицію директорки музею Лариси Хосяінової продовжити співпрацю в новому році.

Зі словами захоплення виступили: очільник болгарської общини «Нашите хора» Сергій Осадчий, вдячний за прем’єру пісні з болгарськими мотивами «Незабудко, не забудь», а також землячка – колишня керівниця управління культури Маловисківського району Віра Махоріна. Поетеса Валентина Саєнко подарувала музам Петра Лойтри – жінці та доньці – осінні квіти.

На пам’ять гості фотографувались на садибі Карпенка-Карого.

Читайте також: