29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОЛІТИКА ОПОРА: на Кіровоградщині діє 18 приймалень нардепів та партій

ПОЛІТИКА

ОПОРА: на Кіровоградщині діє 18 приймалень нардепів та партій

243679546 1182398292285539 8767359181883110049 n

У Кіровоградській області найбільше приймалень має політична партія ВО «Батьківщина», яка здійснює прийом у чотирьох населених пунктах. Не мають громадських приймалень три парламентські партії. Народні депутати відкрили мінімум по одній приймальні.

Про це йшлося на пресконференції Громадянської мережі ОПОРА 30 вересня у Кропивницькому.

У липні-вересні 2021 року ОПОРА здійснювала пошук громадських приймалень народних депутатів Кіровоградській області та регіональних організацій політичних партій, фракції або групи яких утворені у поточному скликанні Верховної Ради України. Представники ОПОРИ збирали інформацію шляхом офіційних запитів, аналізу публічних джерел та особистих комунікацій з суб’єктами. На основі даних, зібраних по всій країні, ОПОРА запустила всеукраїнську Мапу приймалень.

Станом на вересень у Кіровоградській області функціонує 18 громадських приймалень, з яких сім відкриті політичними партіями та одинадцять – народними депутатами. Суб’єктами досліджень щодо наявності громадських приймалень стали наступні політичні партії: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та депутатська група «Партія «За майбутнє».

Найбільше приймалень має політична партія ВО «Батьківщина», яка здійснює прийом у чотирьох населених пунктах: Кропивницькому, Олександрії, Новоукраїнці та Голованівську. Крім того, партія повідомляє, що має також приймальні партії обласного осередку в місті Кропивницький.

По одній громадській приймальні функціонує в області від політичних партій «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя». Приймальня обласної організації партії «Європейська Солідарність» працює щодня на вулиці Велика Перспективна. Представники політичної сили «Опозиційна платформа – За життя» зазначили, що прийом вони проводять за попереднім записом. Натомість представники політичної сили «Слуга народу» повідомили про прийом депутатів міської ради від цієї партії, однак громадської приймальні обласного осередку нині не функціонує.

Не мають громадських приймалень у Кіровоградській області парламентська партія «Голос» та депутатська група «Партія «За майбутнє».

Проведений моніторинг показує на наявність як мінімум однієї громадської приймальні у кожного народного депутата. Найбільшу кількість приймалень має народний депутат 102 виборчого округу Олесь Довгий та Ігор Мурдій – три приймальні відповідно у кожного. По дві громадські приймальні мають народні депутати Олександр Дануца та Юрій Кузбит. А Олег Воронько відкрив свою приймальню 7 червня 2021 року в місті Олександрія.

«Чотири народних обранці із п’яти розмістили інформацію про функціонування громадських приймалень на сторінці Верховної Ради України. Ігор Мурдій  відповів представникам ОПОРИ на інформаційний запит. Також деякі народні обранці практикують так звані виїздні прийому. Зокрема, така практика існує в окрузі № 102. Крім того, депутати та партії зазначали, що часто спілкуються з виборцями через телефон або пошту, які є у загальному доступі, що також не стимулює відкривати приймальні у кожному населеному пункті», – підкреслила керівник проекту ОПОРИ в Кіровоградській області Тетяна Пташник.

Представники ОПОРИ також зазначили про розподіл субвенції наприкінці липня нинішнього року. Кіровоградщина отримала з цих коштів понад 52 мільйони гривень.

«Найбільше грошей уряд виділив для виборчого округу № 102, а найменше отримали у виборчому окрузі №101. З державного бюджету переважно профінансували закупівлю обладнання у медичні заклади та будівництво дитячих та спортивних майданчиків у Кіровоградській області. Найбільше коштів Кабмін спрямував коштів на заклади освіти (22 млн гривень, 20 субвенцій) та на закупівлю медичного обладнання для лікарень області (12,29  млн гривень, 18 субвенцій). Також були виділені фінанси на дитячі та спортивні майданчики (11,75 млн гривень, 9 субвенцій), ремонт доріг (3 млн гривень,1 субвенція), ЖКГ та інфраструктуру (2,9 млн гривень, 6 субвенцій),  а на соціально-культурну сферу виділили 2 субвенції в розмірі 270 тисяч гривень» – зазначила представниця ОПОРИ в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Довідково: впродовж останніх років ОПОРА неодноразово вказувала на проблеми й ризики, що супроводжували розподілення субвенцій між регіонами. З-поміж найбільш гострих – нерівномірне виділення коштів на різні області та вплив нардепів на цей процес, а відтак використання ними теми субвенцій для власного піару.

Минулого року уряд врахував рекомендації організації та змінив правила розподілу субвенцій задля прозорого та рівномірного виділення субвенцій. Проте деякі депутати різко критикували новаторські зміни. Зрештою, у лютому 2021 року уряд скасував ряд минулорічних позитивних змін та фактично відновив попередній порядок надання субвенцій, у такий спосіб повернувши й проблеми попередніх років.