02травня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Перська затока стала ближчою до України

ПОЛІТИКА

Перська затока стала ближчою до України

18-20 березня президент України Петро Порошенко здійснив  державний   візит до  Держави Кувейт  і офіційний до Держави Катар – двох невеликих  за  розміром, але потужних за своїми нафтогазовими ресурсами арабських  монархій  Перської  затоки. 

За  останні  п’ять місяців це вже  друга  поїздка  президента  в  цей  регіон. З 31 жовтня по 2 листопада минулого року він перебував з  офіційним візитом  у Королівстві Саудівська Аравія і  робочим візитом в Об'єднаних Арабських Еміратах.  

1033415767Як і попередні  два, нинішні  візити,  за  оцінками  українських  експертів-близькосхідників,  також  були досить вдалими й успішними, але  про  це  більш детально ми скажемо в кінці нашої статті. З розрізненими фрагментарними  матеріалами  візитів  президента  П. Порошенка  до  Кувейту  і Катару  можна  ознайомитися на  Офіційному  інтернет-представництві  Президента України,  але  ми  спробуємо на основі  цих та  інших матеріалів сформувати більш  цілісну  «мозаїчну» картину  перебігу і результатів  цих  двох   надзвичайно  важливих  візитів   для  нашої  країни. На жаль, в  Інтернет-представництві  не  вдалося знайти перелік  членів  делегації, що супроводжувала президента  П. Порошенка в  його турне  до Перської  затоки,  проте  на   фотографіях  нам  вдалося   розгледіти  деяких   високопосадовців, серед них - перший віце-прем'єр-міністр, міністр  економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, міністр  закордонних  справ України Павло Клімкін,  міністр оборони України  Степан  Полторак  та  інші. Звісно, серед членів  української делегації  була  й  досить велика  група  представників  українських   бізнесових  кіл.  

Першою  країною,  яку  відав П. Порошенко на чолі української  делегації,  була  Держава  Кувейт.  Вранці  18-го  березня   Президента  та його   дружину  Марину  в столиці   Ель-Кувейті  зустрічав  Емір  Держави  Кувейт  шейх  Сабах Аль-Ахмад аль-Джабер ас-Сабах. Відразу  після  зустрічі відбулися  переговори  між  Президентом  України та  Еміром Держави Кувейт, на  початку яких П. Порошенко висловив вдячність кувейтському керівництву за послідовну підтримку територіальної цілісності і суверенітету нашої держави. Сторони обговорили  можливості співпраці двох країн в рамках міжнародних організацій. 

Зокрема, йшлося про перспективи взаємодії в рамках непостійного членства Кувейту у Раді безпеки ООН у 2018–2019 роках,  а також щодо питання миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу,  та членства України в Раді з прав людини  ООН у 2018–2020 роках. Емір Кувейту наголосив, що  його  країна  буде твердо підтримувати ініціативу України щодо надання мандату миротворців для відновлення миру, суверенітету і територіальної  цілісності  України на Донбасі. 

d022c0eb7ce8962a842dfa11c17ba89f 1521371357 extra large

У ході переговорів розглядалися актуальні питання розвитку українсько-кувейтського співробітництва в торговельно-економічній, інвестиційній, енергетичній, військово-технічній та інших сферах. Було досягнуто домовленості  щодо спрощення візового режиму на основі взаємності, що має сприяти активізації контактів між бізнесовими  структурами  та відкрити додаткові можливості  для  розвитку  туризму  між  нашими країнами. П. Порошенко підтвердив зацікавленість української сторони у активізації гуманітарних зв'язків з Кувейтом, зокрема обмінів у сферах культури, освіти, науки та медицини.  

За підсумками переговорів відбулося підписання низки українсько-кувейтських документів щодо співробітництва у військово-технічній  та  науковій  галузях,  а також  у  сфері освіти,  фізичної культури і спорту.  Зокрема  були підписані такі  документи про двосторонню  співпрацю: Угода про військо-технічне співробітництво та обмін конфіденційною інформацією; Меморандум про наукове співробітництво між Національною академією наук України та Кувейтським інститутом наукових досліджень; Меморандум про співробітництво у молодіжній сфері, сфері фізичної культури і спорту.          

3f463681d430fd411283b4fdd0c5f0eb 1521388588 extra largeУ ході зустрічі П. Порошенка з прем’єр-міністром Кувейту шейхом Джабером аль-Мубараком аль-Хамадом ас-Сабахом обговорювались можливості активізації двосторонньої співпраці в торговельно-економічній, енергетичній та військово-технічній сферах.  Також розглядалися можливості подальшого розширення інвестиційного співробітництва. П. Порошенко поінформував кувейтську сторону про можливості її залучення до реалізації взаємовигідних  проектів   в  Україні, зокрема, у сферах сільського господарства та енергетики, а також запросив кувейтський бізнес до участі у процесі приватизації українських державних підприємств. Була досягнута  домовленість   щодо  проведення  засідання міжурядової комісії у Києві у 2018 році.

Президент України провів переговори з першим віце-прем’єр-міністром, міністром оборони Держави Кувейт шейхом Насером Сабахом ас-Сабахом, у ході  яких було  наголошено на наявності  усіх необхідних передумов для успішної реалізації спільних проектів у сфері військово-технічного співробітництва,  а також узгоджено подальші двосторонні заходи з метою презентації у Кувейті потенціалу українського  озброєння та військової техніки.

b314d7758edbbc8d0a21bc322eea9db3 1521390422 extra large 1Під  час зустрічі з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Кувейту шейхом Сабахом Халідом аль-Хамадом ас-Сабахом глава держави висловив вдячність кувейтській стороні за підтримку ініціатив України в рамках міжнародних організацій та висловив сподівання на подальше плідне співробітництво на цьому напрямі. Зі свого боку, глава кувейтського МЗС  високо оціниввнесок України  як непостійного члена Ради Безпеки ООН протягом 2016-2017 років у справу підтримання миру та безпеки у  світі  і зокрема на Близькому  Сході. П. Порошенко  наголосив на  прагненні України розвивати стабільні та конструктивні відносини з усіма  країнами арабського світу, підкресливши  безальтернативність розв’язання регіональних конфліктів шляхом  мирних  переговорів.         

bf9cc5575835e862146fa4317ed758e2 1521385826 extra largeУ ході  зустрічі  П. Порошенка  з головою Національної Асамблеї Держави Кувейт Марзуком Алі Мухаммадом Аль-Ганімом  було відзначено традиційно дружній характер українсько-кувейтських відносин та  прагнення  двох сторін  до їх подальшого  розвитку. Президент України наголосив на важливості міжпарламентської складової двостороннього співробітництва та висловив сподівання  на  активізацію  взаємодії  українських  та кувейтських парламентарів.

Питання  залучення  кувейтських  інвестицій  в економіку  України  П. Порошенко обговорив також з Керуючим директором Кувейтської інвестиційної адміністрації Фаруком Алі Бастакі та керівництвом Кувейтського фонду арабського економічного розвитку. Зокрема  обговорювалися шляхи активізації фінансового та інвестиційного співробітництва між Україною  та  Кувейтом, а також подальші спільні практичні кроки  на  цьому напрямку. Президент України поінформував  співрозмовників  про останні позитивні  зміни в українському законодавстві, які  мають полегшити діяльність  іноземних інвесторів в Україні.  

Офіційний візит Президента України до Держави  Катар

be3b51f5cb0a865078fc0a2fe01c8311 1521540850 extra large20 березня президент України  провів  переговори  з  еміром Держави Катар шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані, в ході яких  проінформував  співрозмовника  щодо ситуації на Донбасі через агресію РФ проти України і подякував йому  за послідовну підтримку всіх резолюцій ООН щодо  захисту суверенітету та територіальної цілісності України. Сторони   висловили  обопільну   зацікавленість  у подальшому розширенні співробітництва у торговельно-економічній, інвестиційній, сільськогосподарській та оборонній сферах, а також у галузях енергетики, агропромислового комплексу, транспортної  інфраструктури, медицини, освіти і туризму. 

Особлива увага під час  переговорів президента України і еміра Катару була  приділена  розгляду  можливостей   постачання  катарського скрапленого  природного газу (СПГ)  на український ринок. У своєму  коментарі  для  преси П. Порошенко зазначив, що постачання катарського природного скрапленого газу можливе через СПГ-термінал Свіноуйсьце  у Польщі, а також за турецьким маршрутом через протоки Дарданели і Босфор. Детально це питання  обговорюватиметься  на  рівні  експертів  і прем’єр-міністрів  в рамках  проведення міжурядової економічної комісії у 2018 році. (Проте, на наш  погляд,  це  питання є  вельми проблематичним  і  потребує  окремого розгляду, що ми спробуємо зробити ближчим часом).      

ab995807867f7786f4a0f7a5fb428284 1521535920 extra largeЗа результатами переговорів Президента України та Еміра Катару було підписано низку двосторонніх документів: Угода між  урядами України і Катару про військово-технічне співробітництво (П. Порошенко назвав  цю угоду «амбітним документом»); Угода про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи; Угода між урядами двох країн про створення Спільної комісії з економічного, торговельного та технічного співробітництва; Угода про сприяння та взаємний захист інвестицій;  Угода між урядами України і Катару про взаємне скасування візових вимог. (Оскільки   столиця  Катару – місто Доха  є авіаційним хабом, то останнім  часом  було запущено два літака в день з Києва); Меморандум про взаєморозуміння між Київським національним університетом імені Т. Шевченка та Університетом Катару. Додатково було обговорено можливість вивчення арабської мови українськими військовими та дипломатами у Катарі.

b3607b6f858877571ff5e2e9f531538c 1521527782 extra largeТого ж дня  Президент України   мав зустріч з прем’єр-міністром, міністром внутрішніх справ Катару шейхом Абдуллою бін Насером бін Халіфою Аль Тані. Сторони позитивно оцінили помітний  поступ   у  розвитку  торговельно-економічної співпраці між двома  країнами. Було констатовано наявність  суттєвого  потенціалу  дляподальшого поглиблення двостороннього співробітництва у багатьох сферах. Зокрема сторони відзначили досить відчутну появу на катарському ринку різноманітної української продукції  агропромислового комплексу та виробів металургії. Обговорювалися також  можливості участі українських компаній в реалізації інфраструктурних проектів у рамках підготовки Катару до проведення Чемпіонату світу з футболу  у 2022 році. Була досягнута домовленість про створення міжурядової Спільної комісії з економічного, торговельного і технічного співробітництва, перше установче засідання   якої буде  проведено за декілька місяців у цьому році. 

У рамках візиту до Катару П. Порошенко зустрівся з виконавчим директором Катарської інвестиційної адміністрації «Qatar Investment Authority» шейхом Абдуллою бін Мухаммедом бін Саудом Аль Тані, з  яким  обговорив  можливості взаємовигідної співпраці з Катаром в інвестиційній сфері, зокрема у залученні катарських інвесторів до участі у програмі приватизації об’єктів державної та комунальної власності в Україні. Також було розглянуто перспективи розвитку співробітництва з Катаром у таких галузях як сільське господарство, енергетика, туристично-рекреаційна інфраструктура, суднобудування, літакобудування, а також  будівництво доріг та модернізації морських портів. П. Порошенко поінформував катарську сторону про масштабні реформи в Україні, спрямовані на приведення українського законодавства до європейських стандартів, а також забезпечення належного захисту прав іноземних інвесторів.

493489d9ef11fc3c8e24668bce01b4e0 1521532588 extra largeУ перебігу  офіційного візиту до Катару,  президент України   відвідав  найбільшу  міжнародну спеціалізовану сільськогосподарську  виставку на Близькому  Сході  - Qatar  International Agricultural Exhibition-2018, де оглянув  стенди різних  держав,  в  тому числі стенди  українських  виробників.  На цій  виставці П. Порошенка  супроводжували  прем’єр-міністр Катару шейх Абдалла бін Насер бін Халіфа Аль Тані,а також міністр економки і торгівлі Катару шейх Ахмед бін Джасім бін Мохаммед Аль Тані. Виставка має на меті збір  і вивчення  пропозицій провідних виробників агропромислової продукції, новітньої техніки і технологій у сільськогосподарській сфері з метою їхнього можливого використання для забезпечення продовольчої безпеки  Катару.

На всіх зустрічах з кувейтським  та катарським  керівництвом президент П. Порошенко  акцентував  увагу  своїх  співрозмовників  на тих репресіях,  які  чинить російська окупаційна влада  проти  мусульманського населення в  українському Криму і  звертався до них з проханням сприяти полегшенню долі кримських татар  України та захисту їх прав. П. Порошенко  також попросив кувейтську і катарську  сторони підтримати намір України отримати статус спостерігача в Організації Ісламського Співробітництва.

У рамках офіційного візиту до Катару на запрошення матері чинного Еміра  Катару шейхи Мози бінт Насер аль-Міснед дружина  Президента  України Марина Порошенко відвідала Катарський фонд освіти, науки і суспільного розвитку, де  вони обговорили  перспективи  можливої  співпраці у сфері культури, науки, освіти і дитячої кардіології.

На  наш  погляд, найбільш  вагомою і змістовною частиною  візитів  П. Порошенка  до   Кувейту  і  Катару  було  підписання  угод  про військово-технічну  співпрацю (ВТС), в  яких поєднуються  технології  і виробнича база українського ОПК з практично необмеженими фінансовими ресурсами  цих   країн. У відкритій  частині  угод  про  ВТС  йдеться про  співпрацю між оборонно-промисловими комплексами України, Кувейту і Катару, про постачання озброєння, військової техніки та іншої продукції військового призначення, обслуговування, ремонт і модернізацію військової техніки та обладнання. Завдяки цим угодам створено правові рамки в розробленні й реалізації відповідних програм, обміні розвідувальною та іншою спеціалізованою інформацією,  проведенні спільних наукових досліджень, виробництві й  продажу оборонного обладнання.

Візити  президентського рівня  не  можуть бути не  успішними і не  змістовними,  оскільки   над    їх підготовкою  працюють спеціалісти в  багатьох приватних  і  державних   структурах  і  організаціях України, зокрема  в  МЗС. 

Отже успішні візити президента П. Порошенка до Кувейту і Катару є  результатом роботи великої групи людей і насамперед співробітників  Посольств  України  в Катарі і Кувейті,  які  очолюють  надзвичайно  досвідчені  дипломати   Євген   Микитенко  і  Володимир  Толкач.    

Президент України П. Порошенко  так  оцінив   результати  своїх  візитів  до Кувейту і Катару: «Впевнений в тому, що ці візити  є потужним  поштовхом, який значно активізує співпрацю України з країнами Затоки і, зокрема з Катаром та Кувейтом».

Хотілося б  сподіватися, що досягнуті  в ході  візитів   домовленості  і підписані  двосторонні  документи  будуть реалізовані  і  сприятимуть зміцненню  позицій  України на  Близькому  Сході,  зокрема  в  субрегіоні  Перської  затоки.  Думаю, що  після  здійснення  візитів  президента  України протягом останніх 5  місяців  до КСА, ОАЕ, Кувейту  і Катару Перська затока стала ближчою до України. Хотілося б також сподіватися, що ближчим часом наступними  двома  країнами Перської  затоки, які  міг  би  і  мав би відвідати  президент України,  будуть  Ірак та Іран,  з  якими  Україна  має  велику і давню  історію  взаємовигідної   співпраці  ще з  радянських  часів і  має  ще  більші  перспективи  такої  співпраці  у майбутньому.    

Олексій Волович, 

кандидат історичних наук, політолог,

провідний експерт Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел»