04травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ У кропивницькому музеї розвінчують міфи про Другу світову війну (ФОТО)

ІСТОРІЯ

У кропивницькому музеї розвінчують міфи про Другу світову війну (ФОТО)

344819184 968456211006521 44009578744547838 n

В обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація спільного проєкту з Українським інститутом національним пам’яті та Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка «Історична пам'ять про Другу світову війну: в пошуках історичної правди».

Першою темою проєкту стала «Битва за Дніпро: хронологія і географія подій».

6048756238 n

Кураторка проєкту, доцент, кандидатка історичних наук Світлана Проскурова розповіла детально про проєкт, який покликаний розвінчувати міфи про Другу світову війну, розкривати правдиві факти, внесок України у перемогу над нацизмом та популяризувати нові дослідження з цієї теми серед молоді.

Спікером проєкту виступив доцент, кандидат історичних наук Олександр Чорний, який розповів про власні дослідження з теми Другої світової війни, а саме про хронологію та географію подій періоду битви за Дніпро (серпень-грудень 1943 року).

Захід відбувся на фоні виставки «Українська Друга світова» від Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху. Виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. У центрі уваги експозиції – передусім Україна та роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом. На всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану.

Запрошеними гостями заходу були історики, краєзнавці, співробітники Кіровоградського інституту післядипломної педагогічної освіти, Регіонального центру наукових досліджень з історії України, ДАКірО, Бобринецького районного краєзнавчого музею ім. М. Смоленчука, студенти Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі та учні КЗ «Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернету Кіровоградської обласної ради».