01травня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я У Кропивницькому цивільних навчали правил поводження під завалами (ФОТО)

ЗДОРОВ'Я

У Кропивницькому цивільних навчали правил поводження під завалами (ФОТО)

0x0 1

Під час чергового тренінгу у Центрі готовності цивільних навчали, як правильно надавати першу психологічну допомогу в екстремальних ситуаціях, зокрема тим, хто побував під завалами.

Разом із присутніми психологиня головного управління ДСНС в Кіровоградській області Євгенія Потрібна практично відпрацювала техніки саморегуляції та особливості надання психологічної допомоги особам, які перебувають у стресовій ситуації чи критичних станах.

0x0 2

Фахівець управління ДСНС в Кіровоградській області Богдан Поставнюк розповів, як вижити під завалами. Обговорили правила поводження під завалами, що можна і чого категорично не варто робити. Розповів особливості роботи рятівників на завалах.

"У момент прильоту в будівлю створюються не стабільні конструкції", – зауважив заступник начальника управління – начальник відділу реагування організації реагування на НС та ГР.

Правила поводження під завалами:

1. Пам'ятайте, що до місця подій залученні спеціальні служби.

2. Подавайте сигнали: крик, стукіт, свист. Гарний варіант – стукати по трубах або свистіти.

3. У "хвилину тиші" продовжуйте подавати сигнали.

4. Не можна використовувати джерела вогню (сірники, запальнички). Газ може залишитися в пустотах і від іскри спалахнути, особа може отримати опіки, горіння спричинить вигорання кисню.

5. Якщо вас помітили, то спробуйте заспокоїтися і чекати на допомогу.

6. При можливості вивільніть руки та ноги, якщо не вдається, то розпочніть масажувати ділянку тіла вище затиснутої для циркуляції крові по тілу.

7. Вкрай важливо не зрушити перекриття чи балки, на яких все тримається. Тому не намагайтеся самотужки розбирати завали довкола себе.

8. Якщо вдалося вибратися, огляньте себе на наявність травм та ран. За можливості надайте собі та іншим допомогу.

0x0 3

Інструктор навчального пункту АРЗ СП ГУ ДСНС Дмитро Тущенко надав рекомендації щодо першої медичної допомоги:

1. При поранені – прямий тиск на рану, підняття кінцівки, точкове тиснення на артерію, турнікет накладати на вище 5-7 см від місця ураження.

2. Не забувати про стабільне положення.

3. Допомога при невідкладних станах.

4. Особливості надання першої домедичної допомоги при травматичній ампутації кінцівки.

5. Особливості надання першої домедичної допомоги при крашсиндромі. Якщо тиснення було більше 10 хв., перед тим, як звільнити кінцівку, накладаємо турнікет, незалежно, є кровотеча чи ні.

6. Якщо ж підозра на травму шийного хребта – не рухаємо людину без крайньої потреби.

7. Особливості допомоги при чмт.

Ось уже пів року такі та інші тренінги, націлені на навчання цивільних під час війни, проводять у ЦГЦ Кропивницький. Потрапити на них може кожен охочий. Більше інформації – на сторінках центру у соцмережах: