27квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кропивницькій міськраді обговорили реконструкцію Алеї почесних воїнських поховань та ескізи памʼятників

СУСПІЛЬСТВО

У Кропивницькій міськраді обговорили реконструкцію Алеї почесних воїнських поховань та ескізи памʼятників

417691461 794864566016850 26125171568606057 n

У Кропивницькій міській раді провели чергову зустріч із родинами загиблих військовослужбовців.

Ключова тема обговорення — реконструкція Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища та затвердження ескізів памʼятників полеглим захисникам і захисницям.

Учасники зустрічі ушанували пам'ять усіх загиблих українських синів і дочок за свою Батьківщину хвилиною мовчання.

Першим взяв слово заступник міського голови Олександр Мосін.

"Міська рада зініціювала цю зустріч, щоб обговорити питання увіковічнення памʼяті наших Героїв. Сьогодні ми маємо вирішити одразу декілька питань. Нам усім разом треба подбати про створення гідного місця пошанування, Алеї памяті, меморіалу, щоб він був занесений до переліку Памʼятних місць, за утримання якого далі відповідатиме міська влада, а прийдешні покоління могли прийти сюди і схилити голови на знак глибокої пошани. В нашому місті, та певно, що й у інших, ніхто в сучасній Україні не зіштовхувався з тим, як будувати такі Меморіали. Тому це наскільки важливий, настільки ж і складний для всієї громади проєкт. Його публічно ми презентували іще перед експертизою. Опісля — тендерні процедури. І наразі вже є підрядна організація, яка й розпочала роботи, – зазначив Олександр Мосін. – Хочу усіх запевнити, що міська влада Кропивницького робила і буде робити усе, аби жертовність наших земляків була гідно пошанована. Переконаний, що у нашому місті ми разом реалізуємо цілісну систему заходів, які увічнять пам’ять полеглих Героїв, збережуть і поширять інформацію про їхню відвагу, мужність та військові вміння у боротьбі з ворогом, особистий героїзм. Їхні вчинки обов’язково мають стати взірцем для усього українського народу, важливим прикладом для виховання майбутніх поколінь".

Детальніше про сам проєкт реконструкції Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища говорив заступник міського голови Олександр Вергун.

"Роботи з реконструкції Алеї почесних поховань на Далекосхідному кладовищі розпочаті і ведуться. На жовтень 2023 року ми отримали повний проєкт з експертизою. У листопаді – тендер. А вже 15 грудня було укладено договір на виконання робіт. Загальна вартість проєкту наразі становить. 28,2 млн грн".

Обговорення ескізів памятників виявилося достатньо емоційним, адже кожна мати чи батько, дружина чи вже дорослі діти, які втратили своїх найрідніших через цю кляту війну, хочуть якнайкраще вшанувати їхню память.

Аби об’єднати усіх навколо прийняття єдиного рішення слово взяв архієпископ Кропивницький і Голованівський Православної Церкви України Марк.

"Дуже важка розмова, бо ви всі говорите від імені мертвого. Війна продовжується … А ще ж є родини, які отримали скалічених. І дуже прикро, що ви на цьому починаєте конкурувати, мірятися. З позиції церкви ми до памʼятників ставимося байдуже, на могилі має бути деревʼяний хрест і цього досить. Але раз мова йде про Пантеон, то там уже і завдання інші. Моя особиста думка – і на Далекосхідному кладовищі Алея памяті має бути подібною до Рівнянського кладовища. Але якщо ви вже хочете зберегти демократичний устрій — проголосуйте за це. Не сваріться, зберігайте єдність. Бо якщо ми в цьому будемо сваритися, то ми не вартуємо памʼяті тих, хто поклав за нас життя".

Більшість учасників зібрання з голосу підтримали пропозицію встановлювати пам’ятники полеглим військовим за зразком Алеї почесних поховань Рівнянського кладовища — ця пропозиція лунала від самих родичів. Але все ж таки, аби рішення приймалося максимально демократично з урахуванням думок і позицій кожної родини дійшли згоди –- наступну зустріч провести у форматі голосування за ескізи пам'ятників з відповідними бюлетенями.

Ця Алея Слави має бути не просто місцем поховання, а Пантеоном героїв, символом державності, територією ушанування тих, хто присвятив життя Україні, символом пам'яті, гордості та вдячності військовим. А ще вона буде місцем тиші, роздумів для відвідувачів, нагадуватиме про цінність і ціну миру і свободи. Щоб кожний, хто прийшов туди – бачив: там спочивають українські воїни!

Джерело: https://www.facebook.com/krrada.official