03травня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кропивницькому відтворили традиційну великодню паску з натуральних інгредієнтів (ФОТО, ВІДЕО)

СУСПІЛЬСТВО

У Кропивницькому відтворили традиційну великодню паску з натуральних інгредієнтів (ФОТО, ВІДЕО)

21паскак

Уже з 30 квітня у торговельній мережі кропивничани та гості міста зможуть придбати унікальні паски.

Випічка за унікальним рецептом з’явилася завдяки старанням учасниць проєкту "Баба Єлька", йдеться на сторінці "Смачна Кропивниччина" у ФБ.

Активістки проєкту спільно з ТОВ "Кропивникий хліб" презентували традиційну великодню паску, спечену за рецептом баби Єльки – Олени Рибалкіної із с.Розсохуватка колишнього Маловисківського району.

До рецепту паски, розміщеного в книзі "Смачна Кропивниччина", входять лише натуральні інгредієнти, єдина новація від "Кропивницького хліба" – це родзинки, додані до тіста.

37569За словами маркетологині компанії Ірини Варакути, якщо вага традиційних пасок, які випікає хлібзавод, близько 150-200 г, то вага паски від "Баби Єльки" – 800 г.

"Воно й недивно, адже ми знаємо, що баба Єлька - Олена Микитівна - мала десятеро дітей. Звісно, паски в таких сім"ях готували великого розміру", – жартома пояснює Ірина.

Під час дегустації в Етнолабораторії "Баба Єлька" присутні ділилися спогадами про паски своїх бабусь, зокрема онучка баби Єльки Світлана Буланова, розповіла, що коли її бабуся готувала тісто на паску, то у хаті мали бути зачинені всі двері та вікна, мала панувати тиша, не можна було голосно сміятися чи розмовляти.

"Я дуже шкодую, що в час, коли моя баба Єлька випікала паски, я не сиділа десь у кутку з камерою чи телефоном і не знімала увесь процес на камеру. Але добре, що я була свідком того, що і як робила моя баба. Разом із нею ми виліплювали пташок і прикрашали ними паски. Паралельно із пасками баба пекла і папушники – це схожа на паску випічка, але покрита збитими білками з цукром", - розповіла Світлана.

 Із 30 квітня паски надійдуть у продаж: у мережу магазинів "Формули смаку" та в етнолабораторії "Баба Єлька" (вул. Театральна,12).