04травня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО До Кропивницького завітають Ірена Карпа та команда авторок зі всієї України

СУСПІЛЬСТВО

До Кропивницького завітають Ірена Карпа та команда авторок зі всієї України

434277228 448238071115337 3983358650807985535 n

У Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва імені Євгена Маланюка відбудеться презентація збірки оповідань та есеїв «Я не знаю, як про це писати».

Захід пройде 28 квітня о 12:00 за участі відомої української письменниці, кураторки курсу терапевтичного письма «My Story» Ірени Карпи, яка завітає до Кропивницького вперше, та авторок з усієї України, чиї твори увійшли до збірки оповідань та есеїв «Я не знаю, як про це писати»: Марини Лазовік, Марії Карапати, Олесі Філіпенко, Ніли Ревчук, Дарії Солодовник та Оксани Руденченко.

Щоб організатори заздалегідь планували локацію для проведення літературного заходу, варто зареєструватися за  Google-формою: https://forms.gle/WDZPfQzpzCovyASH9 або зателефонувати організаторам та повідомити кількість бажаючих відвідати захід за номером: 066 888 47 60 (Тетяна).       

Довідково: початок повномасштабної війни вплинув на всіх нас, залишивши відбитки в житті кожного українця і водночас закарбувавши слід — історію пройденого в той час досвіду. Влітку 2022-го письменниця Ірена Карпа, проконсультувавшись із психологинею Ларисою Волошиною, започаткувала онлайн-курс «Терапевтичне письмо», де допомагала учасницям проговорювати пережитий біль та виплескувати емоції у власноруч написаних історіях.

Ці заняття виявилися корисними та ефективними, тож Ірена продовжила працювати в напрямку творчого терапевтичного письма і заснувала курс «My Story», під час якого запропонувала студенткам попрацювати над досвідом, пережитим під час повномасштабної російсько-української війни. На курсі учасниці писали твори, в яких ділилися власними історіями чи історіями близьких людей, створюючи оповідання на основі реальних подій. Усвідомивши, що ці тексти справді варті уваги, Ірена Карпа загорілася ідеєю: «видати збірку текстів не професійних письменниць, а звичайних героїнь у надзвичайних обставинах». Так з’явилася збірка короткої прози «Я не знаю, як про це писати».

Це історії проживання російсько-української війни, які, художньо переосмислені та втілені в оповідання й есеї, звучать розмаїто, але є голосами одного спільного досвіду. «Говорити, розповідати, радитися вголос зі своїми – це те, що тримає нас у найскладніші часи, – каже письменниця Ірена Карпа. – Ці історії – якраз такі».

За докладною інформацією звертатися до Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Є. Маланюка:

Адреса: м. Кропивницький, вул. Володимира Панченка 6/15.

Тел.: 066 888 47 60; Сайт: http://www.lib.kr.ua.

Працюють у будні та неділю з 8:00 до 17:00, вихідний – субота.