29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Орден «Народний герой України» одержав син Катерини Носкової Тимофій

СУСПІЛЬСТВО

Орден «Народний герой України» одержав син Катерини Носкової Тимофій

Катерині Носковой, що служила зв'язківцем в 17-му батальйоні 57-ї бригади, присвоєно звання «Народний герой України». Посмертно. Орден за загиблу маму вручили її синові Тимофію.

Катя загинула 16 серпня 2015 го року під окупованій Горлівкою. Її синові тоді було три роки.

За порадою психологів Ніна Іванівна – бабуся Тимофія, сказала малому, що його мама тепер на зірочці.

Ще донедавна, виходячи на поріг будинку в Знам'янці ІІ, хлопчик піднімав голівку догори і казав: «Я бачу маму!»

Та минав час, і хлопчик підріс і зрозумів, що мами більше немає. На кладовищі, на могилі Каті, дитина тепер обіцяє: «Коли я виросту – теж стану солдатом».

«Синочку, війна вже тоді закінчиться, не треба буде тобі воювати», – бабуся йому.

«А я все одно буду солдатом», – повторює Тимофій.

Мама Катерини розповіла, що спочатку служити пішов доньчин чоловік Любомир. Його мобілізували 1 лютого 2015 го року, а вже 18-го – і дочка – за ним.

«Катя так пояснила тоді своє рішення йти воювати: «Я не можу сидіти і чекати, поки постукають у наше вікно і змусять мене борщ ворогам варити». А після візиту до військкомату повернулася збуджена: «Мамо! Я там бачила тридцятирічного чоловіка, який тримав за руку свою матір і повторював: «Я не хочу йти на війну»! І він же такий не один! На кого тоді сподіватися?» Дочка просила мене: «Ти повинна підтримати мій вибір». «А як же Тимоша? Він же маленький?». «Він виросте і зрозуміє мене!» – відповідала Катя. Хіба я могла її втримати?», – так коротко переповідає Ніна Іванівна той вирішальний діалог із донькою.

За два тижні до загибелі Катя була вдома. Їдучи, несподівано попросила маму: «Прости за всі образи. Якщо зі мною щось трапиться, нехай Тіма залишається з тобою»...

На новій позиції Катя потрапила під обстріл. І без роздумів кинулася витягувати з-під розривів поранених. Надала допомогу і винесла в безпечне місце трьох бійців. І знову побігла туди, де залишалися поранені побратими. Але не добігла...

За свій героїчний вчинок Катя Носкова удостоєна недержавної нагороди «Народний герой України». Посмертно.

На церемонію нагородження, що пройшла нещодавно у Кропивницькому, Ніна Іванівна привезла і Тимофія.

Прямо на сцені Володимир Голоднюк, котрий втратив сина під час Революції Гідності в лютому 2014-го року на Інститутській в Києві, опустився перед малюком на коліно і пришпилив нагороду мами Каті Носкової до вишиванки її сина Тимофія.

Віолетта Кіртока