19квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Кропивницький: тривають збір інформації та оцінка ризиків перезахоронення радіоактивних відходів

ЕКОНОМІКА

Кропивницький: тривають збір інформації та оцінка ризиків перезахоронення радіоактивних відходів

31077 1200x800 2

Відбулася онлайннарада з питання реабілітації майданчика захоронення відходів дезактивації “Веселівське родовище”.

До її роботи долучилися заступник міського голови Олександр Мосін, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко та головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

Партнерами Кропивницького у вирішенні цього питання виступають провідні спеціалісти Швеції і Норвегії, фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України, ТОФ «АФ Україна».

Перше спілкування партнерів відбулося  восени 2020-ого. Тоді визначились, що проєкт реалізувати вкрай важливо, аби зробити родовище радіологічно безпечним. Адже його поточний стан не відповідає жодним стандартам безпеки для зберігання та захоронення радіоактивних відходів. Сторони окреслили головні завдання та намітили шляхи їх вирішення. На 2021-й рік заплановано шість основних завдань.

"Ми йдемо чітко за планом, два завдання вже активно реалізовуються – триває збір інформації та попередня оцінка ризиків. Я щиро дякую за співпрацю Кропивницькій міській раді, за те, що вчасно надавали нам усі необхідні документи про ситуацію та активно включились у реалізацію запланованих завдань", – повідомив представник AFRY Group зі Швеції Родольфо Авіла.

Загалом проєкт реабілітації родовища розрахований на два роки.

"Нам дуже важливо реалізувати цей проєкт, ми повинні дістати ці 224 небезпечних контейнери з землі і перезахоронити їх. Місто прагне оздоровити ту ділянку, щоб потім мати змогу використовувати її для будівництва", – наголосив заступник міського голови Олександр Мосін.

Незабаром партнери Кропивницького мають приїхати в обласний центр, щоб поспілкуватись особисто та дослідити «Веселівське родовище».

Читайте також:  Міжнародний консорціум допоможе Кропивницькому вирішити питання захоронення радіоактивних відходів

Кропивницькі розкопані забруднені віходи обстежили фахівці з ядерної та радіаційної безпеки

У міській раді Кропивницького обговорили подальшу долю глиняного кар’єру

Кропивницький: адмінкомісія відклала розгляд справи про несанкціоноване викопування радіоактивно-забруднених матеріалів 

Радіаційний фон у Кропивницькому, за даними досліджень, не перевищує природний для цієї місцевості