19квітня2024

ГОЛОВНА ІНТЕРВ'Ю Юрій Семенюк: В інтересах територіальних громад повернути обласним та районним радам право створювати виконавчі комітети

ІНТЕРВ'Ю

Юрій Семенюк: В інтересах територіальних громад повернути обласним та районним радам право створювати виконавчі комітети

IMG 9508

Як уже повідомлялося, першим заступником голови Кіровоградської обласної ради обрано висуванця «Пропозиції» Юрія Семенюка.

В органах місцевого самоврядування Юрій Анатолійович не новачок. Після трьох років роботи в облдержадміністрації тривалий час очолював організаційний відділ обласної ради. Працював в Адміністрації президента, останній рік був помічником міського голови Кропивницького Андрія Райковича. Тобто його без перебільшення можна вважати одним із найпоінформованіших із нинішнього складу обласної ради в питаннях діяльності територіальних громад.

Це й спонукало  журналіста «З перших уст» запросити Юрія Семенюка до розмови.

– Юрію Анатолійовичу, виходячи з того, що майже вся ваша трудова діяльність пов'язана з місцевим самоврядуванням, можете сказати, що досі з ним відбувалося, в який бік воно рухалося?

– Увесь час чекало, що нарешті йому повернуть управлінську функцію.

– Маєте на увазі виконкоми?

– Так. Їх створення вимагали  інтереси територіальних громад. І наша обласна рада не раз направляла свої пропозиції.

– Їх брали до уваги?

– Була така тенденція. Навіть, якщо пам'ятаєте, представники територій входили до комісій з розробки відповідних змін до Конституції.

– І за двадцять років ні чого не змінилося…

– Інколи здавалося, що ось-ось внесуть зміни, а потім влада мінялася, й знову все залишалося по-старому.

– У зв'язку із запровадженням нової адміністративно-територіальної реформи, передачею частини державних функцій органам місцевого самоврядування, мабуть, уже не вдасться й далі відкладати вирішення цього питання. Чи це помилкове припущення?

– Ні, не помилкове. Сьогодні ми як ніколи близькі до того, що районні й обласні ради отримають право створювати виконавчі комітети. Якщо цього знову не станеться, виникне запитання: навіщо тоді було затівати адміністративно-територіальну реформу? Наслідки ж її незавершеності будуть для неї самої і місцевих територіальних громад дуже невтішними.

– Обласна рада попереднього скликання повернула собі частину повноважень, делегованих обласній державній адміністрації. Дехто вважає, що це було зроблено без достатніх на те підстав, адже в структурі ради відсутні фінансове управління, управління капітального будівництва й так далі. Яка тут ваша позиція?

– Я вважаю, що кожен має виконувати свої функції. Апарат обласної ради  точно не повинен займатися будівництвом чи капітальним ремонтом. Що ж до фінансів, то використання їх повинне контролюватися депутатами. Взагалі намагання рад перетягнути на себе якісь додаткові повноваження, розширювати штати й тому подібне ні до чого, крім дисбалансу, не призводить, тому треба нарешті на законодавчому рівні поставити крапку. Тобто закріпити за радами право створювати свої виконавчі органи.

– А поки все залишається по-старому...

– Треба робити все, щоб обласна рада заявила про себе як ефективний орган місцевого самоврядування. Було, наприклад, помилкою, коли вона самоусунулася від адміністративно-територіальної реформи. Бо в підсумку маємо частину недостатньо фінансово спроможних територіальні громади, і тепер виникають проблеми з утримуванням районних лікарень, будинків культури тощо. Обласна рада мала координувати ці питання, беручи до уваги не тільки побажання, а й економічні чинники. Це не нормально, коли податкові надходження найбільшого нашого району, Кропивницького, становитимуть в нинішньому році всього сто двадцять тисяч гривень.

– Як же тоді обрані до неї п'ятдесят чотири депутати впливатимуть на розвиток районної громади?

– Гадаю, вже найближчим часом буде змінено систему оподаткування, й районні та обласні бюджети отримають достатню фінансову базу.

– Мабуть, цим і продиктована ініціатива голови обласної ради  Сергія Шульги провести інвентаризацію комунальної власності?

– Я підтримую цю ініціативу. Треба якнайшвидше розібратися, чим володіє обласна рада, як працюють її підприємства, за необхідності змінити керівників тощо. Без цього не обійтися.

– Від кого чи від чого залежить ефективність депутата? Чимало з них уперше обрані до представницького органу.

– Депутати представляють ту чи іншу політичну силу, і тому їх ефективність значною мірою визначається позицією цієї політичної сили, завданнями, що вона ставить перед собою. Але й від самого депутата залежить багато. Якщо він щиро бажає зробити щось корисне для громади, має вивчати чинне законодавство, брати активну участь в роботі депутатської комісії, часто зустрічатися зі своїми виборцями.

– Під час кожної виборчої кампанії  чи не всі політичні сили обіцяють залучати в область інвесторів. Що, на ваш погляд, треба зробити, щоб ці обіцянки все-таки реалізовувалися на практиці? Дехто каже, що інвестори прийдуть тільки тоді, коли в країні буде створено для них сприятливий клімат.

– Я теж так вважав до поїздки в Познанське воєводство (Польща. - Авт.). Там на конкретному прикладі нам показали, що треба для цього робити. Вони виділили  ділянку із земель комунальної власності, потім збільшили її, докупивши трохи землі в приватних осіб, побудували дорогу, очисні споруди, підвели інженерні комунікації й виставили цю ділянку на аукціон. Переможцем стала відома німецька фірма з виробництва міських автобусів МАН. Виграло й воєводство, адже поліпшилася зайнятість населення і зросли надходження до бюджету. Тобто гміна (адміністративна одиниця. – Авт. ) вклалася в проєкт і отримала те, що хотіла.

– Це, мабуть, і мав на увазі міський голова Кропивницького Андрій Райкович, говорячи на зустрічах з виборцями про перспективи розвитку так званої Балашівської промзони обласного центру?

– Так. Не треба чекати. поки щось там у державі в цілому зміниться. Гадаю, Андрія Павловича підтримують і депутати міської ради, і жителі міста.

– Нарешті, Юрію Анатолійовичу, я не можу не запитати вас ось про що. У виборців складалося враження, що інколи люди йдуть у депутати, щоб "порішати" якісь свої питання. Що можете сказати про новообраних депутатів?

– Можливо, я помиляюся, але мені здається, що ніхто з нинішніх депутатів не ставить перед собою таке завдання. За останні роки наше суспільство змінилося значною мірою, й це позитивно вплинуло на якісний склад нинішніх депутатів. Випадкових людей серед них немає. Так мені здається, а там час покаже.

– Тоді успіхів вам і вашим колегам на ниві служіння громаді!

– Дякую.

Володимир Чорнобровченко

Читайте також:  Кіровоградщина: депутати обласної ради обрали першого заступника голови