19квітня2024

ГОЛОВНА ОСВІТА Донецький університет ліквідує брак медиків на Кіровоградщині

ОСВІТА

Донецький університет ліквідує брак медиків на Кіровоградщині

Скільки кіровоградських студентів готові набрати цьогоріч на перший курс навчання, де вони мешкатимуть, які перспективи їхнього праце-влаштування у майбутньому – про це і не тільки розповіли під час прес-конференції перший проректор Донецького медичного національного університету Петро Кондратенко (на знімку ліворуч) та зав-кафедрою судової медицини Олександр Герасименко (на знімку праворуч).

Ми уже інформували, що на Кіровоградщині, яка гостро відчуває брак медичних кадрів, уже нинішнього року запрацює філія Донецького національного медичного університету. Передбачається, що вона прийме 500 першокурсників із числа випускників наших шкіл та ще 200 іноземців.

Уже відбулися перемовини з Національною поліцією України, що передає частину приміщення колишнього юридичного інституту на баланс Міністерства охорони здоров’я України. Саме там і навчатимуться майбутні медики.

– Не секрет – наш заклад один із провідних вітчизняних вишів, – поінформував Петро Кондратенко. – Ще донедавна ми були першими серед медичних університетів і четвертими серед вишів східного регіону, посідали 13 сходинку в рейтингу вищих навчальних закладів України в цілому.

До захоплення частини Донбасу сепаратистами у згаданому закладі навчалося близько шести тисяч студентів та працювали 1100 чоловік викладацько-професорського складу. Події дворічної давнини внесли значні корективи й у розвиток університету, і в його дислокацію. Нині Донецький медичний національний університет навчає студентів у Краматорську, в Маріуполі, інших містах-супутниках, що розташовані за лінією фронту.

– Ми зацікавлені у розвитку, – каже пан Кондратенко, – тож до першого вересня мусимо чимало зробити, аби й у вашому місті повноцінно функціонував філіал нашого університету. Нині підбираємо кадри, створюємо матеріально-технічну базу тощо.
Відразу після свят до Кіровограда завітають завідувачі кафедрами, які зустрінуться з кіровоградцями, котрі на початковій стадії погодяться викладати у нашому виші за сумісництвом.

Представники Донецького медуніверу вважають своїм обов’язком зберегти традиції й методику викладання, притаманні саме їхньому закладу. А в тому, що в Кіровограді вдасться набрати на навчання 500 першокурсників, вони навіть не сумніваються. На цьому вони наголошували й минулої суботи, коли проводили День відкритих дверей для тутешніх абітурієнтів.

– Наші дипломи визнані в 56 країнах світу, – сказав О. Герасименко. – Важко назвати країну, де б не працювали наші фахівці. А це – найкраща реклама.

Директор департаменту охорони здоров’я облдерж-адміністрації Олег Рибальченко висловив сподівання, що «саме Донецький медичний національний університет ліквідує брак медиків на Кіровоградщині». До слова, укомплектованість лікарями в обласному центрі становить близько 68 відсотків, у райцентрах – менше 67, у сільських лікарських амбулаторіях не дотягує й до 60 відсотків.

Лариса РОМАНЮК.
Фото автора