25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ОСВІТА Позитивний досвід спонукав кропивницьких активісток до рішучих дій

ОСВІТА

Позитивний досвід спонукав кропивницьких активісток до рішучих дій

У найближчий місяць у Кропивницькій міській раді планують створити комісію, робота якої буде направлена на розроблення дорожньої карти реформ у системі харчування шкіл обласного центру.

21 1

Про це повідомила керівниця громадської організації «Батьківська рада Кропивницького» Олена Бринза під час пресконференції сьогодні, 21 жовтня.

За її словами, до складу комісії увійдуть посадовці, освітяни, депутати міської ради, громадські активісти. Їхня мета – розробити та втілити у реальність план, який допоможе змінити раціон і подачу їжі у загальноосвітніх закладах.

Нещодавно, завдяки європейському фонду підтримки та демократії, кропивницькі матусі відвідали Тернопіль, де поспілкувалися з освітянами, та були вражені їхнім підходом до цього питання. Саме тернопільський позитивний досвід і спонукав активісток до рішучих дій.

«Усі школи Тернополя отримали фінансову автономію ще 16 років тому. І жодна з них за цей час не повернулася до централізованого обслуговування. Були й отруєння, і незадоволення. Та сьогодні ФОП практично в кожній школі сам розробляє і погоджує з облспоживслужбою меню на чотири тижні, яке передбачає різні варіанти. Хотілося б також запозичити відеоспостереження та питні фільтровані фонтанчики у школах. Усе це встановлено та обслуговується за рахунок міського бюджету. Працює у закладах і шкільний громадський бюджет», – розповіла юристка «Батьківської ради» Євгенія Захарченко.

Після повернення, членкині організували зустріч із представниками місцевої влади та освітнім керівництвом, під час якого вони поділилися власними думками щодо впровадження змін у нашому місті. І до них дослухалися.

«Ми сподіваємося, що якщо вже найближчого місяця розпочнеться активна робота у розробленні дорожньої карти, то ми швидко отримаємо позитивні результати. Адже саме в цей період буде формуватися бюджет на наступний рік. А в будь-яких змінах, неостання складова – саме фінансова. Та першим кроком має стати фінансова автономія закладів освіти в Кропивницькому», – зазначила Олена Бринза.

Читайте також: У Кропивницькому обговорять можливості зміни меню та інші новації у школах