20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Кропивницький: хто і навіщо увічнює дилетанство та неграмотність (ФОТО)

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Кропивницький: хто і навіщо увічнює дилетанство та неграмотність (ФОТО)

DSC 0166 Вино

20 листопада у Кропивницькому на приміщенні колишньої Єлисаветградської гімназії урочисто відкрито меморіальну дошку Володимиру Винниченку.

У такий спосіб ініціатори її встановлення вирішили вшанувати земляка, відомого українського політичного й державного діяча та письменника, якому в нинішньому році виповнилося б 140 років.

Ідея і привід не викликають заперечення, а тим більше постать Володимира Кириловича. Що ж до самої дошки, то заперечення є.

Насамперед, вражає несхожість зображеного на ній  з Винниченком. У літньому чоловікові з обвислими вусами й порожнім поглядом не побачиш і натяку на те, що зафіксували прижиттєві світлини Винниченка та спогади його сучасників, – глибокий інтелект,  твердий характер,  непересічність, багатство внутрішнього світу. А «ноу-хау» – кольорова деталь у загалом монохромній композиції, випадає із загального тла меморіальної дошки і не вносить нічого нового, натомість відгонить дилетантством.

11 Винниченеко

Зовсім зводити нанівець її меморіальну цінність недолугий, безграмотний текст. Таке враження, що його готувала людина, котра навіть полінувалася ознайомитися з текстами інших подібних знаків. Невже найбільше досягнення Винниченка – його навчання в Єлисаветградській гімназії? А саме це зазначено першим у переліку заслуг Володимира Винниченка.

Навряд, чи правильно називати його й «талановитим художником». Так, він займався малярством, але не за покликом душі, а швидше з необхідності вижити в еміграції. Не принесло воно йому бажаного заробітку, як і заняття городництвом на Лазурному березі.  Хоч хист до малярства у Володимира Кириловича безперечно був. Розвинути його він не зміг, оскільки і часу на те не мав, і займався справами значно важливішими.

Недоречною є фраза «возвеличІв собою рідний край і Україну». Возвеличують не собою, а своєю діяльністю чи творчістю. Ну, а помилка в слові «возвеличив» – зайвий доказ того, що і дошка, і текст готувалися поспіхом.

Усього цього не було б, якби проєкт дошки попередньо обговорювався фахівцями – архітекторами, мистецтвознавцями, науковцями і затверджувався спеціальною комісією. Таку практику варто запровадити. Творимо ж бо обличчя міста на віки.

Валерій М‘ЯТОВИЧ

Читайте також: У Кропивницькому відкрили меморіальну дошку всесвітньо відомому землякові