19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині триває розслідування випадку підозри на ботулізм

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині триває розслідування випадку підозри на ботулізм

ef04fb1e12d9b477a478529c4faa109b L

За 8 місяців нинішнього року в Україні від ботулізму постраждали 57 осіб . Семеро  померли внаслідок захворювання.

Нині легку форму захворювання на ботулізм з офтальмоплегічним синдромом на підставі загальної клінічної картини підозрюють у 22-річної жительки м. Знам’янка, інформує пресслужба Держпродспоживслужби.

Зі скаргами на погіршення самопочуття до інфекційного відділення міської лікарні жінка звернулася 1 вересня, а ознаки хвороби, як з’ясувалося, відчула на декілька днів раніше. Для підтвердження діагнозу біоматеріал направили на лабораторне дослідження, а пацієнтці надали первинну медичну допомогу. Потерпіла не пройшла повний курс лікування й того ж дня залишила лікарню, щойно відчувши полегшення симптомів.

Виникнення захворювання потерпіла пов’язує із вживанням риби, придбаної протягом 21-23 серпня в торговельному закладі, а саме: копчений хребет лосося, в’ялений та сушений лящ.

Фахівці Головного управління та Знам’янського управління Держпродспоживслужби області оперативно здійснили перевірку закладу торгівлі в м. Знам’янка. Перевіряли умови реалізації рибної продукції, з’ясовували постачальників та виробників.

Розслідування випадку підозри на ботулізм триває. До того ж в області вже зареєстрований подібний випадок ботулізму в м. Знам’янка, пов’язаний зі споживанням рибної продукції.

Довідково: більшу частину випадків ботулізму пов’язують із вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція) та рибних продуктів, які були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб у місцях стихійної торгівлі.