03травня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я Епізоотична ситуація в області: кількість зареєстрованих випадків сказу тварин зросла (ФОТО)

ЗДОРОВ'Я

Епізоотична ситуація в області: кількість зареєстрованих випадків сказу тварин зросла (ФОТО)

1 21

З початку року зареєстрованих випадків сказу тварин стало значно більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це йшлося під час брифінгу щодо епізоотичної ситуації зі сказу на Кіровоградщині, проведеного очільницею Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надією Оперчук.

Посадовиця зауважила:

  • сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини;
  • джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною;
  • вірус сказу з’являється у слині тварини за 7-10 днів до появи перших ознак хвороби, тож у випадку укусу тварин у цей період можна інфікуватися вірусом.

Епізоотична ситуація зі сказу в 2023 році в області залишається напруженою. Станом на 21.09.2023 року зареєстровано 56 випадків сказу тварин (проти 11-ти випадків за 8 місяців 2022 р.):

  • Голованівський район – 12;
  • Кропивницький – 25;
  • Новоукраїнський – 10;
  • Олександрійський – 9.

Основну частину хворих на сказ становлять домашні тварини. Всього серед них зареєстрували: 42 випадки сказу, з них ДРХ – 5 випадків, ВРХ – 5, собаки – 22 та коти – 9. Серед цих тварин лише 5 собак та 1 кіт були безпритульними, інші мали господарів.

Головна державна лікарка зауважила, що епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ в Україні залишається нестійкою – реєструють поодинокі випадки захворювань, але є всі умови для поширення цієї особливо-небезпечної інфекції.

Відповідно до отриманих інформацій районних військових адміністрацій, міських, селищних та сільських рад у громадах проводять санітарно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо заходів профілактики сказу тварин та захворювань на гідрофобію у людей.

З метою забезпечення необхідного запасу вакцини для своєчасного здійснення екстреної профілактики сказу проводять контроль за наявністю антирабічних вакцин у закладах охорони здоров'я області.