03травня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кіровоградщина: на держпідприємстві «СхідГЗК» шукають алгоритм виходу з кризової ситуації (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Кіровоградщина: на держпідприємстві «СхідГЗК» шукають алгоритм виходу з кризової ситуації (ФОТО)

IMG 0020

Учора, 2 червня, на ДП «СхідГЗК» відбулася нарада, на якій була обговорена складна економічна ситуація, що склалася на підприємстві внаслідок несвоєчасної сплати ДП «НАЕК «Енергоатом» коштів за відпущений урановий концентрат.

Як зазначила в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець, метою наради стало відпрацювання першочергових та стратегічних шляхів виходу СхідГЗК з кризової ситуації та подальшого його розвитку.

Генеральний директор ДП «СхідГЗК» О. Сорокін доповів про обставини групового нещасного випадку, що стався 29 травня на Новокостянтинівській шахті, внаслідок якого отримали травми 9 працівників. Наразі на об’єкті працює спеціальна комісія, яка має якнайшвидше з’ясувати причини нещасного випадку для подальшої безпечної експлуатації обладнання та ведення виробничого процесу на шахті. Керівник підприємства проінформував про причини, що призвели до критичної фінансової ситуації на комбінаті, заборгованості із заробітної плати, загрози відключення від електропостачання, неможливості здійснювати обов’язкові платежі та податки.

IMG 0044

О.Буславець зазначила, що Кабінетом Міністрів України здійснюються покрокові дії щодо покращення ситуації в енергетичній галузі країни, створений та діє антикризовий штаб, ініціюються законопроекти для термінового прийняття Верховною Радою України.

Народний депутат України  Д. Чорний підняв питання щодо державного фінансування інвестпроекту із збільшення виробничих потужностей Новокостянтинівської шахти, повернення до теми реорганізації ДП «СхідГЗК» шляхом приєднання до ДП «НАЕК «Енергоатом», вирішення подальшого функціонування ДК «Ядерне паливо».

Представники профспілок В. Матов, Б. Філіппов акцентували увагу міністра на дотриманні Енергоатомом договірних зобов’язань, фінансовій підтримці підприємства, реалізації державної політики в атомно-промисловому комплексі, входження СхідГЗК до вертикально-інтегрованої компанії Енергоатом, вказували на недоліки в роботі ДК «Ядерне паливо»

Представники підрозділів піднімали питання щодо матеріально-технічного забезпечення виробництва, експлуатації техніки та обладнання, вчасної виплати заробітної плати, справедливої оцінки праці гірників, морального мікроклімату в колективах.

Ольга Буславець зазначила, що підсумком зустрічі має стати протокол, до якого будуть включені заходи, запропоновані колективом та керівництвом ДП «СхідГЗК», профспілками щодо виходу підприємства з кризи, окреслені чіткі терміни та виконавці.

            Читайте також: Кіровоградщина: депутати облради розглянуть звернення до Кабміну щодо зарплатної заборгованості шахтарям