28березня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кропивницькому понад дві третини квартир – із автономним опаленням

СУСПІЛЬСТВО

У Кропивницькому понад дві третини квартир – із автономним опаленням

 04 5

Комунальне підприємство «Теплоенергетик» перебуває у вкрай важкому стані: рахунки арештовані, існує значна дебіторська та кредиторська заборгованість, зношено понад 72 % основного теплогенеруючого обладнання.

На цьому, зокрема, зупинився начальник головного управління ЖКГ міської ради Віктор Кухаренко під час апаратної наради міського голови.

"Спостерігається значне зменшення кількості абонентів укатегорії «населення» – на даний час близько 70 % квартир обладнано автономним опаленням. Зазначені чинники не дають можливості теплопостачальному підприємству працювати в нормальному режимі", – зауважив пан Кухаренко.

За його словами, комплексною програмою розвитку житлово-комунального господарства та безпеки дорожнього руху в місті Кропивницькому на 2021-2025 роки комунальному підприємству «Теплоенергетик» у нинішньому році передбачено фінансову підтримку на покриття збитків від операційної діяльності у сумі 98,2 мільйона гривень, з яких профінансовано 73,654 мільйона. Також на погашення заборгованості за спожитий природний газ за договорами реструктуризації з НАК «Нафтогаз України» передбачено підтримку у сумі 16,61 мільйона гривень, з яких підприємство вже отримало 12,457 мільйона.

Суттєва різниця в тарифах призвела до збільшення боргу підприємства на 331,877 мільйона гривень, після погашення такої заборгованості з різниці в тарифах підприємство матиме можливість зменшити власний борг за спожиті природний газ та електричну енергію.

З метою зменшення дебіторської заборгованості КП «Теплоенергетик» постійно проводить претензійно-позовну роботу зі споживачами теплової енергії, що мають заборгованість за отримані послуги.

Так, за період 2020-2021 року подано 247 позовів про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію на 8,832 мільйона гривень, розглянуто у суді 137 позовів на 4,996 мільйона гривень.

Нині на розгляді в судах знаходиться ще 110 позовів на 3,835 мільйона гривень.