16квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Депутати «Нашого краю» подали законопроєкт про право одиноких пенсіонерів на додаткову пенсію

СУСПІЛЬСТВО

Депутати «Нашого краю» подали законопроєкт про право одиноких пенсіонерів на додаткову пенсію

photo 2021 10 13 14 12 14

Законопроєкт за № 6168 передбачає право одиноких пенсіонерів отримувати додаткову пенсію померлих чоловіка чи дружини протягом трьох років.

Відповідний проєкт закону зареєстрували у Верховній Раді народні депутати від «Нашого краю» Андрій Деркач, Сергій Шахов, Олександр Сухов та Сергій Вельможний.

«Враховуючи те, що одинокі пенсіонери є найбільш вразливою верствою населення в Україні, а рівень пенсійного забезпечення в країні залишається критично низьким, йдеться про виживання мільйонів людей. Ми пропонуємо унормувати право одного з подружжя померлого годувальника, для якого його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, на отримання додатково пенсії померлого у розмірі 100 відсотків основного розміру», – прокоментував його автор Андрій Деркач.

За його словами, в Україні незмінно високим залишається рівень бідності й особливо серед осіб пенсійного віку. Для близько 77% пенсіонерів, які живуть за межею бідності, житлово-комунальні послуги, вартість ліків та продуктів харчування тощо є непомірно високою. Пенсію в розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують близько 80% пенсіонерів. Особливо гостро питання соціального забезпечення пенсіонерів звучить на тлі тотальної кризи через пандемію та стрімкий ріст тарифів на комунальні послуги.

«Економіка України нині базується на низькій вартості робочої сили, що не стимулює не те що науково-технічний прогрес, а навіть не забезпечує елементарних стандартів споживання. Практично кожен другий чоловік в Україні не має шансів дожити до 65 років, а у жінок ймовірність дожити до пенсійного віку трохи вища 77%», – прокоментував ініціативу Сергій Шахов.

Довідково: за інформацією Пенсійного фонду України, станом на серпень 2021 року на обліку перебувало близько 10,97 млн. пенсіонерів. Близько 1,84 млн. осіб із загальної кількості пенсіонерів становлять особи (дружина чи чоловік) одного з подружжя померлого пенсіонера, які одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування. 

Нині законопроєкт направлено на розгляд комітетів Верховної Ради, однак автори наполягають на необхідності його термінового розгляду і ухвалення, адже йдеться про найвразливішу категорію українців.

Читайте також: