19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Люди залишилися без допомоги: у Кропивницькому районі є сучасна амбулаторія, але там нікому лікувати

СУСПІЛЬСТВО

Люди залишилися без допомоги: у Кропивницькому районі є сучасна амбулаторія, але там нікому лікувати

b63f2557947ee5cc

За медичною допомогою жителі села Криничуватка Кропивницького району змушені їздити за десять кілометрів.

І це попри те, що в селі є нова амбулаторія, побудувана 2019 року за шість мільйонів гривень, розповіла Суспільному староста Криничуватського округу Віра Хрущ.

Однією з вимог проєкту будівництва була наявність сімейного лікаря, говорить староста.

"Спочатку приїжджала до нас лікарка-терапевтка двічі на тиждень, потім стала рідше і рідше , а потім геть перестала їздити, – розповіла Віра Хрущ. – Тому люди залишились без допомоги, транспортного сполучення у нас немає, наймають за свої кошти транспорт. А населення у нас переважно пенсійного віку".

У кабінеті лікаря в медичній амбулаторії є все необхідне для прийому людей, окрім лікаря, каже фельдшерка Ольга Круль:

"Я без лікаря нічого не можу. Все назначає і призначає тільки лікар".

Говорить, на виклики їздить своєю машиною, заправляє її за власні гроші.

"Можу виміряти тиск, зробити щеплення, надати ліки".

В амбулаторії, окрім фельдшерки, є дві медичні сестри.

Жителька села Криничуватка Юлія Касимова говорить: для людей не змінилося нічого.

"Лікаря у нас немає, машини, яку нам надали – немає, обладнання – погрітися, інгаляції, що лікар призначає – цього немає, є лише приміщення".

Cімейний лікар працює за 10 кілометрів від Криничуватки у центрі первинної медико-санітарної допомоги в селищі Устинівка. Директорка центру Любов Саприкіна каже: у амбулаторію була призначена лікарка.

"Щоб забезпечити роботу всієї громади, лікар працює в амбулаторії, приймає весь район, який зареєстрований до неї – 2 120 людей. Вона ще працює і в стаціонарі. В Устинівському районі нинішня громада налічує близько дев’яти тисяч дорослого населення, яке обслуговує чотири сімейних лікарі. Всі ці лікарі поєднують свою роботу ще в центральній районній лікарні, тому що немає кадрів".

В амбулаторії має працювати лікар, каже директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко.

"Люди повинні мати доступ до свого лікаря, якого собі обрали. Відповідальність за організацію будь-якої медичної допомоги лежить на органах місцевого самоврядування. Це стосується і автомобіля, який використовується центром, а фактично був закріплений за цією амбулаторією".

За словами старости Криничуватки, лікаря для сільської амбулаторії нині шукають самі.